STJERNEBYGGERE

SandAtelier er et verksted der vi utvikler nye geometriske former og stjerner.

Øivind Sand


Født 1935 i Fredrikstad og bosatt på Vesterøy -­ Hvaler. Geometriker, maler og grafiker. Studiereiser: Weimar 1989. St. Petersburg 1991 og Athos 1999. Studiereisen til Weimar førte til et møte med Hasso Storck, modellbygger i det berømte Bauhaus i Weimar. Storck er den eneste som har laget modeller av Ernst Haeckels mikroskopiske radiolarier, beskrevet i boken ”Kunstformen der Natur” Leipzig 1903. Med utgangspunkt i Dr. Brückners avhandling om de regulære og halvregulære romlegemer har Øivind Sand bygget modeller av platonske og arkimediske romformer. Denne interessen kan man gjenfinne i kunstnerens billedverden.

Her dukker geometrien opp som matematiske strukturer i veier, byer, hus, fiskegarn, bølger, fjell, vegetasjon. Studiereisen til St. Petersburg var en lenge planlagt reise for å oppleve den russiske kirkekunsten. Det trettiårige vennskapet med presten i den russiske kirken i Oslo, fader Therapon, hadde forsterket denne interessen for det gamle Russland. Reisen til den lukkede munkerepublikken Athos i 1999 gjorde det mulig å studere ikonene der de blir skapt.


Eimund Sand

 

Født 1969 i Fredrikstad og bosatt på Tjøme. Kunstneren arbeider hovedsaklig med geometriske skulpturer og har i mange år turnert med en forestilling om matematikkens historie på barne og ungdomsskoler. Har skrevet boken om prosjektene "Trollslottet", "Leonardobroa" og «Keplerstjernen», boken "Vennskapets øyeblikk" som er et kulturhistorisk essay og boken «Montebellostjernen». Til Majorstua skole skapte han skulpturen "Sfærisk dodekaeder" som var en gave fra NHO til skolens 100-års jubileum. I 2017 skapte han Altersmykket til den nybygde Jessheim kirke, i samarbeid med broren Vebjørn.

Den åtte meter høye stjernen, er en forvandlet Keplerstjerne der armene er gjennomsiktige prismer. Eimund Sand er kunstnerisk ansvarlig for Roselsottet 2020 og skapte her den store intallasjonen De ufødtes stjerne. Kunstneren driver SandAtelier på Tjøme, som er et verksted der nye geometriske kunstformer utvikles. Den faste utstillingen i SandAtelier, retter seg mot alle som er nysgjerrige på sammenhengene mellom geometri, kunst og natur.  

KONTAKT:

Adresse: Holeveien 5, 3145 Tjøme

Email: eimund@sandatelier.no

Telefon: +47 90 50 73 38

ÅPNINGSTID:

Etter avtale